top of page

Free Art presenta PACE, el primer Projecte d’Acció Comunitària Escènica al Foment Hortenc


PACE és fruit de la necessitat creativa de la companyia escènica Notte e Giorno (espectacles Dindirindín! Una Follia Musical, Club Monteverdi, Schubert de prop), dirigida artísticament pel mateix coordinador de Free Art, Toni Fajardo.

  • El Projecte d’Acció Comunitària Escènica PACE posa en pràctica una nova manera de construir un projecte escènic a partir de la col·laboració i la cultura democràtica. Per fer-lo realitat, Free Art busca professionals, estudiantat i amants de les arts que s’hi vulguin sumar.

  • L’Associació Free Art ha estat guanyadora del Premi Barcelona Cultura 2020 d’Acció Comunitària que concedeix l’Institut de Cultura de Barcelona, amb el projecte Sempre Neu: Nou Winterreise, que s’estrenarà el febrer de 2023 al Teatre del Foment Hortenc, on l’Associació hi té residència i hi portarà a terme els tallers-conferència de PACE.


Sota les sigles PACE (Projecte d’Acció Comunitària Escènica) i amb el lema “fem real l’impossible a través de les arts”, Free Art desplega a partir d’aquest mes de maig i fins a l’abril de 2023 un cicle de conferències-taller al voltant de la creació de projectes escènics. Durant el segon any de treballs, el projecte entrarà en una fase d’actuacions work-in-progress que culminarà el 2024 amb l’estrena del projecte construït des de zero de manera comunitària.


A través d'aquestes, es farà divulgació de totes les fases i professionals relacionades amb els projectes culturals específicament teatrals (des de la definició del context fins a la concreció dels elements productius, passant pels continguts). Es tracta de conferències-taller gratuïtes destinades a amants i aficionades de les arts escèniques, a estudiantat o professionals que vulguin ampliar coneixements i competències sobre construcció i gestió de projectes i a tothom que vulgui viure en primera persona el procés de construcció d’un projecte escènic comunitari ja sigui de manera presencial o virtual.


Mitjançant aquesta primera fase de conferències-taller, que ha donat el tret de sortida aquest dilluns 9 de maig al Teatre del Foment Hortenc de Barcelona, PACE dota de poder de decisió per a la definició del projecte tant a les assistents com a les seguidores a través de les xarxes socials. Les preses de decisió es vehiculen sempre a través de la coordinació del director i de l’assessorament de les professionals, que guiaran les sessions de treball. Les sis rondes de conferències programades per al primer trimestre serviran per a redactar el nou projecte escènic encara desconegut per a tothom, que es farà realitat la tardor de 2024 sota la coordinació de Toni Fajardo, que hi desenvolupa el treball d’investigació efectuat dins la Beca per a la recerca i la innovació en l’àmbit de les arts escèniques de l’ICEC (2020).


Aquest dilluns també s’ha donat a conèixer la programació de la primera ronda de conferències-taller en una presentació al Teatre del Foment Hortenc que ha comptat amb el president de l’entitat, Josep Lluís Santamarta i amb el coordinador de Free Art, Toni Fajardo, juntament amb una dotzena de persones. Amb la voluntat de poder arribar a més persones i seguir fent créixer la implicació comunitària, la sessió s’ha transmès en directe a través de les xarxes socials a mans del servei d’streaming Punt de Gir.


Un moment de la xerrada d'en David Roselló i Cerezuela

En la primera de les conferències-taller a càrrec del president de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural a Catalunya (APGCC), David Roselló Cerezuela, es va treballar la manera com donar forma ideal a tot projecte escènic sota el títol ‘Parlem de projectes’. L’estrena de PACE va finalitzar amb una part creativa guiada per Toni Fajardo, en què les persones assistents van expressar els seus desitjos per a la construcció del PACE escrivint-los sobre una pancarta a mode de reivindicació.Les persones que es vulguin sumar al projecte poden fer-ho a través del web de Free Art i participant a la propera conferència-taller que sota el títol ‘Contextos escènics’, serà el veritable punt de sortida dels aspectes co-creatius de presa de decisions democràtiques comunitàries. Es farà el proper dilluns 23 de maig a les 19h al Teatre del Foment Hortenc i comptarà amb l’expert en mobilitat de projectes escènics Toni Gonzàlez. També es podrà seguir en streaming al canal de Youtube de Free Art.


Programació de conferències taller el 1er trimestre del primer any del PACE

PACE: Programació conferències - taller i professionals


Les cinc xerrades que seguiran a la primera de David Roselló Cerezuela són seguides sempre d’una acció creativa en què les participants prenen decisions guiades tant per la ponent com pel coordinador de PACE, alhora que llencen un repte participatiu a les xarxes socials.