top of page

El PACE reflexiona sobre contextos escènics amb Toni Gonzàlez

El PACE reflexiona sobre contextos escènics amb Toni Gonzàlez


El PACE - Projecte d’Acció Comunitària Escènica ha ofert la seva segona sessió des de la Llar del Soci del Teatre del Foment Hortenc (Barcelona). Protagonitzada per Toni Gonzàlez, referent internacional en mobilitat aplicada a projectes escènics, la sessió ha donat tret de sortida a la participació del cercle de co-creació de gestió de Free Art. Una acció creativa comunitària ha conclòs la sessió, amb l’enregistrament d’una obra de vídeo-art poètica en què han pres part els 9 participants presents a l’esdeveniment.

  • La innovadora nova pràctica de construir projectes escènics ideada pel coordinador del PACE, Toni Fajardo, vol treure suc de la cultura democràtica i participativa amb la participació de professionals, estudiantat i amants de les arts que s’hi vulguin sumar: tothom hi és benvingut i pot trobar el seu lloc dins la comunitat creada per l’Associació Free Art, sense ànim de lucre

  • L’associació, premiada per l’ICUB pel seu projecte comunitari Sempre Neu: Nou Viatge d’Hivern, anunciarà properament el sistema de punts / FreeArt Coins que premiarà amb punts bescanviables per moneda corrent la participació al projecte.

  • El PACE comença a dotar de continguts, a mode d’experiment, l’estructura de projecte proposada per David Roselló i Cerezuela a la primera sessió, celebrada dues setmanes enrere al Teatre del Foment Hortenc [enllaç a la pàgina documental de la primera sessió].

Amb la segona conferència-taller del PACE - Projecte d’Acció Comunitària Escènica l’Associació Free Art emprèn el vol vers l’objectiu fixat de “fer real l’impossible a través de les arts” amb l’estrena d’un espectacle multidisciplinar construït des de zero a partir de l’acció col·laborativa ciutadana. Aquest primer trimestre es centra en definir les bases contextuals del futur espectacle, que projecten estrenar la primavera de 2024 i oferirà encara quatre xerrades-taller sobre la gestació de projectes escènics comunitaris. Desde l’abril de 2023 al març de 2024, la redacció del projecte servirà de full de ruta per a la sèrie d’actuacions work-in-progress i tallers de co-creació participatius en què els participants tindran la possibilitat de guanyar més punts / FreeArt Coins.

Calendari del 1r Trimestre del 1r Any del PACE

Toni Gonzàlez ha impartit una xerrada magistral sota el títol de ‘Contextos Escènics’. Què fa diferent aquell projecte artístic que destaca? Què és i com es vertebra un relat artístic? El PACE pensarà en clau barcelonina o adoptarà un punt de vista global? Projecte simple o multiprojecte? Aquests i altres interrogants han estat resolts pel reconegut consultor d’artistes escènics especialitzat en “mobilitat artística, internacionalització, desenvolupament estratègic i transformació dels projectes de les arts i la cultura” [veure el web de Toni Gonzàlez], que inclou un més que interessant podcast sobre la matèria].


En aquesta primera fase de contextualització del PACE, Gonzàlez ha fet un al·legat de la universalitat de les peces escèniques, així com de la modalitat de multiprojecte, a partir de la qual un simple projecte pot esdevenir una veritable plataforma cultural. L'expert en mobilitat ha destacat les possibilitats del mateix projecte de Free Art d’esdevenir un referent en aquest àmbit combinant la vessant creativa i performàtica amb la de divulgació i participació col·laborativa en les arts escèniques.

Toni Gonzàlez: Escena en Mobilitat durant la xerrada a la Llar del Soci del Foment Hortenc

La sessió s’ha pogut seguir en streaming gràcies a la transmissió feta en directe per Punt de Gir. Free Art fa una aposta per la documentació de cada sessió de treball col·lectiu amb àudio i vídeo de manera que, un cop estrenat l’espectacle projectat el 2024, qualsevol pugui fer mirada endarrere i comprovar com el somni s’ha materialitzat visitant l'arxiu PACE a la pàgina web. L’empremta de cadascun dels participants hi serà reconeguda gràcies a aquest gest.


Luís Huaman, Mercè Espelleta i José de la Peña havien preparat la xerrada de Gonzàlez, des del Fòrum de Free Art [www.freeart.info/forum]. Tots tres han assumit el Repte #1 per als participants del PACE. Ells tres han estat els veritables protagonistes d’aquesta segona part de la xerrada.


Moment del diàleg entre Gonzàlez i Huamán

El poeta peruà Luís Huamán ha trencat una llança per la reflexió rigorosa envers la resolució de problemes humans encara irresolts a través de la creació col·lectiva. El seu enfocament del context sectorial del PACE el proposa multidisciplinari, fent una crida a prendre els carrers, al més pur estil de Els Carrers Seran Sempre Nostres. Aboga per “fer trenes de sectors culturals com la narrativa, la música, dansa, poesia, teatre, etc. tot convidant l’espectador a construir conjuntament el discurs escènic.


L’actriu catalana Mercè Espelleta, veïna d’Horta, ha destacat que un enfocament territorial alhora local i global afavoririen per al PACE estar arrelats en allò local, per exemple, “la part rural que s'ha perdut a Horta i altres barris de la ciutat” alhora que connectant amb la realitat internacional.


Discussió sobre el destinatari dels projectes escènics (De la Peña i Gonzàlez)