El PACE reflexiona sobre contextos escènics amb Toni Gonzàlez

El PACE reflexiona sobre contextos escènics amb Toni Gonzàlez


El PACE - Projecte d’Acció Comunitària Escènica ha ofert la seva segona sessió des de la Llar del Soci del Teatre del Foment Hortenc (Barcelona). Protagonitzada per Toni Gonzàlez, referent internacional en mobilitat aplicada a projectes escènics, la sessió ha donat tret de sortida a la participació del cercle de co-creació de gestió de Free Art. Una acció creativa comunitària ha conclòs la sessió, amb l’enregistrament d’una obra de vídeo-art poètica en què han pres part els 9 participants presents a l’esdeveniment.

  • La innovadora nova pràctica de construir projectes escènics ideada pel coordinador del PACE, Toni Fajardo, vol treure suc de la cultura democràtica i participativa amb la participació de professionals, estudiantat i amants de les arts que s’hi vulguin sumar: tothom hi és benvingut i pot trobar el seu lloc dins la comunitat creada per l’Associació Free Art, sense ànim de lucre

  • L’associació, premiada per l’ICUB pel seu projecte comunitari Sempre Neu: Nou Viatge d’Hivern, anunciarà properament el sistema de punts / FreeArt Coins que premiarà amb punts bescanviables per moneda corrent la participació al projecte.

  • El PACE comença a dotar de continguts, a mode d’experiment, l’estructura de projecte proposada per David Roselló i Cerezuela a la primera sessió, celebrada dues setmanes enrere al Teatre del Foment Hortenc [enllaç a la pàgina documental de la primera sessió].

Amb la segona conferència-taller del PACE - Projecte d’Acció Comunitària Escènica l’Associació Free Art emprèn el vol vers l’objectiu fixat de “fer real l’impossible a través de les arts” amb l’estrena d’un espectacle multidisciplinar construït des de zero a partir de l’acció col·laborativa ciutadana. Aquest primer trimestre es centra en definir les bases contextuals del futur espectacle, que projecten estrenar la primavera de 2024 i oferirà encara quatre xerrades-taller sobre la gestació de projectes escènics comunitaris. Desde l’abril de 2023 al març de 2024, la redacció del projecte servirà de full de ruta per a la sèrie d’actuacions work-in-progress i tallers de co-creació participatius en què els participants tindran la possibilitat de guanyar més punts / FreeArt Coins.

Calendari del 1r Trimestre del 1r Any del PACE

Toni Gonzàlez ha impartit una xerrada magistral sota el títol de ‘Contextos Escènics’. Què fa diferent aquell projecte artístic que destaca? Què és i com es vertebra un relat artístic? El PACE pensarà en clau barcelonina o adoptarà un punt de vista global? Projecte simple o multiprojecte? Aquests i altres interrogants han estat resolts pel reconegut consultor d’artistes escènics especialitzat en “mobilitat artística, internacionalització, desenvolupament estratègic i transformació dels projectes de les arts i la cultura” [veure el web de Toni Gonzàlez], que inclou un més que interessant podcast sobre la matèria].


En aquesta primera fase de contextualització del PACE, Gonzàlez ha fet un al·legat de la universalitat de les peces escèniques, així com de la modalitat de multiprojecte, a partir de la qual un simple projecte pot esdevenir una veritable plataforma cultural. L'expert en mobilitat ha destacat les possibilitats del mateix projecte de Free Art d’esdevenir un referent en aquest àmbit combinant la vessant creativa i performàtica amb la de divulgació i participació col·laborativa en les arts escèniques.

Toni Gonzàlez: Escena en Mobilitat durant la xerrada a la Llar del Soci del Foment Hortenc

La sessió s’ha pogut seguir en streaming gràcies a la transmissió feta en directe per Punt de Gir. Free Art fa una aposta per la documentació de cada sessió de treball col·lectiu amb àudio i vídeo de manera que, un cop estrenat l’espectacle projectat el 2024, qualsevol pugui fer mirada endarrere i comprovar com el somni s’ha materialitzat visitant l'arxiu PACE a la pàgina web. L’empremta de cadascun dels participants hi serà reconeguda gràcies a aquest gest.


Luís Huaman, Mercè Espelleta i José de la Peña havien preparat la xerrada de Gonzàlez, des del Fòrum de Free Art [www.freeart.info/forum]. Tots tres han assumit el Repte #1 per als participants del PACE. Ells tres han estat els veritables protagonistes d’aquesta segona part de la xerrada.


Moment del diàleg entre Gonzàlez i Huamán

El poeta peruà Luís Huamán ha trencat una llança per la reflexió rigorosa envers la resolució de problemes humans encara irresolts a través de la creació col·lectiva. El seu enfocament del context sectorial del PACE el proposa multidisciplinari, fent una crida a prendre els carrers, al més pur estil de Els Carrers Seran Sempre Nostres. Aboga per “fer trenes de sectors culturals com la narrativa, la música, dansa, poesia, teatre, etc. tot convidant l’espectador a construir conjuntament el discurs escènic.


L’actriu catalana Mercè Espelleta, veïna d’Horta, ha destacat que un enfocament territorial alhora local i global afavoririen per al PACE estar arrelats en allò local, per exemple, “la part rural que s'ha perdut a Horta i altres barris de la ciutat” alhora que connectant amb la realitat internacional.


Discussió sobre el destinatari dels projectes escènics (De la Peña i Gonzàlez)

En tercer lloc ha pres la paraula, també provinent de la terra de Mario Vargas Llosa, l’escriptor José de la Peña. S’ha mostrat favorable a adaptar els missatges en fons i forma per ampliar l’atractiu del projecte i fer que molts vulguin rebre’n el missatge, sumant-se així a la participació al PACE. En Toni Gonzàlez, que també havia donat la rèplica als altres participants, ha abogat pels artistes que “fan allò que volen fer per a, després, prendre’s el temps per decidir a quin públic volen arribar”. De la Peña ha matisat que, per suposat, mai els creadors han de sotmetre’s als capricis de l’audiència. Per a ell allò important és “allò que s’esdevé quan ens instituïm en protagonistes d’una creació col·lectiva (...), allò que ens caracteritza ara mateix i que desitgem que ens caracteritzi, idealment, com a col·lectivitat” (llegir la seva reflexió al bloc).

Preparació de la invitació a la poesia de Fajardo

En Toni Gonzàlez ha tancat la xerrada subrallant la importància fonamental de tenir un pla “saber a on vaig, tenir objectius i posar tots els mitjans a l’abast per tal de fer-ho realitat.” Acte seguit, en Toni Fajardo ha proposat una acció creativa col·lectiva en forma de peça de vídeo-art amb elements d’improvisació. Cadascun dels participants ha escrit un poema de cinc versos cada cop més curts. Després s’han enregistrat mútuament amb el telèfon mòbil mentre recitaven els versos de manera alternada, per torns, i situats dempeus formant una rotllana. Els diferents vídeos seran muntats per Fajardo en un video-collage definidor de l’essència del grup humà fundador del PACE.

Poemes escrits pels participants del PACE

La peça de vídeo-art resultant serà estrenada al Canal de YouTube de Free Art el proper dilluns 30 de maig, alhora que llençarà la Provokació #1 als seguidors de les seves xarxes socials i ciutadania en general. Acompanyats d’una base de música electrònica del mateix Fajardo, els mots dels participants esdevenen una peça musical experimental a cavall entre la poesia situacionista i el rap. Tothom que ho vulgui tindrà la possibilitat de participar-hi, guanyant FreeArt Coins a canvi d’enregistrar un vídeo poètic segons el model proposat. Les bases de la participació seran publicades juntament amb l’estrena de la singular obra video-artística.

Laia Serra, la propera ponent del PACE

Per participar només cal omplir un senzill formulari al web de Free Art, seguir les seves xarxes socials o assistir a la propera conferència-taller, per títol Política i escena comunitària, amb la Laia Serra com a experta en Desenvolupament Cultural Comunitari. Serra és fundadora i codirectora del projecte Comusitària i membre del Grup de Recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS). Serà el proper dilluns 6 de juny, a les 19h, al mateix Teatre del Foment Hortenc o en streaming o diferit pel canal de YouTube de Free Art.


PACE: Programació conferències - taller i professionals

Les quatre xerrades-taller que seguiran a les que ja han fet David Roselló (Parlem de projectes) i Toni Gonzàlez (Contextos escènics) seran:

  • Política i Escena Comunitària l 6 de juny l Laia Serra

Laia Serra, experta en desenvolupament cultural comunitari, exposarà la manera en què les oportunitats i els reptes del context polític-social condicionen els projectes escènics.

  • Alliberar l’Art l 13 de juny l Toni Fajardo

Toni Fajardo, coordinador de Free Art i del Projecte PACE, exposarà els referents ideològics que inspiren les accions creatives comunitàries. A partir de les idees de Guy Débord o Joseph Beuys, convidarà a fer efectiva la idea que tot ésser humà és artista o, quant menys, creatiu.

  • Gestionar l’Escena Comunitària l 20 de juny l Jordi Soler Martí

Destacat consultor cultural i fundador de Creable, Jordi Soler Martí exposarà les eines disponibles per tal de gestionar el dia a dia d’un projecte escènic comunitari, en què la coordinació humana pren un lloc central.

  • Objectius Escènics Comunitaris l 27 de juny l Ester Bonal

L’experta en creació escènica comunitària i fundadora de Xamfrà Centre de Música i Escena del Raval, Ester Bonal, parlarà sobre la diversitat d’enfocaments i infinites possibilitats amb què es troba qualsevol projecte escènic comunitari a l’hora de definir els seus objectius.


26 visualizaciones0 comentarios